De naam Aino-Jane kozen we niet zomaar. We willen met onze naam en ons bureau hommage brengen aan de talloze vrouwen voor ons. Sterke, inventieve en creatieve vrouwen, die niet altijd de erkenning kregen die ze verdienden. Aino Aalto en Jane Drew zijn er daar twee van. 

Aino Aalto

Je kent haar misschien niet, maar waarschijnlijk heb je haar achternaam wel al gehoord: Aalto.

Het is dezelfde naam als die van haar man Alvar. Hem ken je waarschijnlijk wel. Als het niet van zijn Paimio-stoel is, dan wel van de E60 krukjes. Die kan je tegenwoordig in een lichtjes andere vorm in IKEA vinden. Maar het bedrijf waar dit design oorspronkelijk voor gemaakt werd is het Finse Artek. Een bedrijf dat net zoveel van Alvar was, als van Aino.

In 1935 start ze het samen met haar man op. In een tijd dat het allesbehalve alledaags was dat een vrouw aan het hoofd van een bedrijf stond. Maar Aino was veel meer dan een bedrijfsleider: zij ontwierp net zoveel als haar man.

En dat wist Alvar maar al te goed. Hij streed dan ook jarenlang voor de erkenning die zijn vrouw verdiende. Jammer genoeg met wisselend succes.

Haar 606 bijzettafel is iconisch en het is ook zij, niet Alvar, die de eerste opdracht van Artek ontwerpt en afwerkt: de Vyborg-bibliotheek in Rusland.

De gebouwen die ze ontwerpt tijdens haar leven hebben allemaal één ding gemeen: meer dan haar stijl op te dringen, wil ze huiselijkheid creëren. Iets wat Aino-Jane ook steeds nastreeft.

Aino Aalto krijgt jammer genoeg kanker en komt in 1949 veel te vroeg te overlijden. Maar haar invloed op de architectuur en design is tot op de dag van vandaag onmiskenbaar. Daarom eren we haar graag in onze naam. 


Aino Aalto (25 januari 1894 - 13 januari 1949)



Jane Drew

Jane Drew is één van dé iconen van de modernistische architectuur in het Verenigd Koninkrijk. Ze ontwierp iconische gebouwen en was een inspiratie voor een hele generatie vrouwelijke architecten.

Het verhaal van Jane Drew start in een klein architectuurbureau in London, dat ze samen met haar eerste man opstart. Ze ontwerpen vooral voor particulieren, maar dat is voor Jane al snel te weinig uitdaging.

Tijdens en net na de oorlog stort ze zich op sociale woningbouw. Eerst in Engeland, maar daarna ook in West-Afrika, India en Iran. Die buitenlandse tochten onderneemt ze met één van de boegbeelden in de modernistische architectuur: Le Corbusier.

Los van haar ontwerpen, was Jane Drew een ondernemer. Iemand die al snel zag wat er rond haar gebeurde, toen ze afstudeerde als één van de eerste vrouwelijke architectes ooit in Engeland. In een tijd waarin er erg weinig professionele kansen waren voor vrouwen.

Dus nam ze het heft in eigen handen: toen ze in 1939 haar eigen bureau startte, nam ze enkel vrouwen in dienst. Een gewaagd plan, maar het werkte.

Jane Drew is tot op vandaag één van de belangrijkste modernistische architecten die we ooit gekend hebben. Haar antropologische blik op architectuur, haar pionierswerk op het vlak van vrouwenrechten en uitzonderlijk ontwerptalent maken haar uitzonderlijk. 

Jane Drew (24 maart 1911 - 27 juli 1996)